En håndfull

Noen mot kolesterolet, én mot høyt blodtrykk, et par til han er kjent med. Men den der, den lille, rosa der, hva er det?  

Pasienten ser opp på meg som om jeg er leksikonet han slår opp i. Han har en håndfull tabletter, de fleste kjente, men den ene er helt ny. Medisinen er dosert av én sykepleier og administrert av en annen, som er borte for lengst da jeg kom inn til pasient. Tiden når ikke lengre enn at et lite medisinglass med tablettene er satt på nattbordet, og nå sitter pasient her og lurer på hva det lille glasset er fylt med. Han peker og forteller om de forskjellige pillene, og dytter den lille, rosa litt ut på kanten av hånden. Den der, gjentar han og ser spørrende på meg.  

Jeg er ikke god på medisiner, jeg gjenkjenner få, om noen. Men jeg vet at felleskatalogen kan alle. Felleskatalogen.no. Jeg fisker frem telefonen og søker opp i legemiddelidentifisering. Jo, det er denne her: Candesartan. Den virker i RAAS-systemet. Jeg trykker på indikasjoner og leser at den er mot hypertensjon. Jeg vet at pasienten har høyt blodtrykk, det var jeg som tok alle målingene på morgenen. Også i går. Det gir mening. Jeg informerer som om jeg er et høytlesende leksikon på riktig side. Ja, det stemmer. Nå husker han at legen snakket om det, en ny tablett mot det høye blodtrykket. Jasså, ja, det er den det, sier han og skyller håndfullen ned med et lite glass vann (og et lurt smil).