Praksisvettregler

Her er det samlet ti gode regler for å gjøre praksishverdagen mer givende, med bl.a. tips til forberedelser og bedre læring. Lykke til!

Her kan du også laste ned Praksisvettregler som en plansje/PDF.

1. Forberedelser til den første dagen:
Legg frem det du skal ha med deg, dagen før. Navnskilt, klokke, stetoskop, penn, notatbok, NEWS-kortet og gode sko.

2. Sett deg inn i sedets rutiner for hva som skjer når. Som måltider, legevisitt, morgen- og kveldsstell osv, slik at du kan legge opp en rutine for når det er passende at du noterer ned rutiner, prosedyrer, legemidler og diverse ting du lærer undervieis. Gode refleksjoner for hvorfor vi gjør som vi gjør er GULL.

3. Skriv logg hver dag når du kommer hjem!
Mye blir glemt og virker uviktig når du tenker tilbake på uken som gikk. Gjør det til en rutine at du loggfører etter hver vakt. Du vil takke deg selv på slutten av uken.

4. Gå tidlig gjennom læringsutbyttene/emneplanen og lag en god plan for hvordan du skal komme gjennom alle punktene i løpet av praksisen. Huk av etter hvert. Ingenting er så godt som mestringsfølelsen din som at to-do listen bare blir mindre og mindre. Check!

5. Vær et JA-menneske. Si ja til alt du kan bli med på. Dette er din sjanse til å få lært så mye som mulig. Og sier du nei, blir læringen deretter.

6. Tilbring tid med pasientene når du har tid til overs. Du kan lære masse og ikke minst gi mye til dem gjennom å bli sett, de små samtalene, lytte til historier, nyte stille stunder sammen eller ta en kaffe. Det skal så lite til, og det gir så uendelig mye både for pasienten og deg.

7 Les les les! Start med å lese om diagnoser og prosedyrer som kan være aktuelle i praksisperioden.

8. Bli kjent med de ansatte og de andre studentene. Det blir mye å lære av å bare observere, lytte og delta. Ikke være redd for å spørre underveis, du er student og det er ikke forventet at du skal kunne alt enda.

9. Husk å lære og ikke bare være!
Husk at du er der for å lære og tilegne deg kunnskap og ferdigheter.

10. Nerd is the new cool!
Husk at du er en HVERDAGSHELT som gjør en forskjell.